skip to Main Content

Schrijf geen vacature. Schrijf een hier-wil-ik-werken verhaal.

Lees eens vijf willekeurige vacatures over je eigen functie. De kans is groot dat je bij de tweede al in slaap valt. Waarom? Ze nemen je niet mee in het verhaal en hebben vaak de sexy-ness van een legkip.

De doelgroep meenemen in jouw verhaal.

Wat echt heel belangrijk is: de doelgroep meenemen in jouw verhaal. Misschien wel de markt die jij op een avontuurlijke manier aan het veroveren bent. Of juist die sfeer met je collega’s elke dag. Of het soort werk waar je elke dag samen een kick uit haalt. Wat het ook is, maak het groot en vertel het verhalend.

Klinkt makkelijker dan het is.

Maar toch is er een simpel foefje voor: schrijf bijvoorbeeld beeldend. Alsof je de kandidaat over je eigen schouder wil laten meekijken. Pak gewoon een aantal dingen die jouw bedrijf bijzonder maken, misschien wel die kantinetuin, die muur met dat gekke behang of het spectaculaire uitzicht en verwerk dat in je verhaal. Dan heb je het gevoel alsof je er al bent en de eerste stap al hebt gezet.

Gebruik niet teveel bullet points.

Wat daarbij heel belangrijk is: gebruik niet teveel bullet points. Beperk je alleen tot de noodzakelijke. Bijvoorbeeld een rijtje van drie. De eerste met de harde functie-eisen als diploma’s en certificaten. De tweede met het aantal jaar werkervaring en ook soort werk. De derde met de belangrijkste persoonlijke eigenschappen.

Voor de rest maak je er gewoon een verhaaltje van. Daar wordt jouw verhaal veel leuker en boeiender van. En dat is wat jij én de kandidaat allebei willen!

Back To Top