skip to Main Content

Lees je vacature aan jezelf voor. Dan leest ie daarna lekker weg.

Pak de laatste vacatures die je hebt geschreven eens erbij. En lees ze hardop aan jezelf voor. Ben je dan net zei blij als toen je ze geschreven had? Waarschijnlijk niet.

Meer dan even snel lezen.

Dat heeft een oorzaak. De meeste mensen schrijven een tekst, lezen er nog een keer overheen of er niks raars in staat en klaar. Maar dan doe je jezelf tekort. Want je ontdek dan niet of je vacaturetekst een lekker ritme heeft. Of er de juiste vaart in zit. Of dat er formuleringen in zitten, waar je over verbaal misschien wel over struikelt. En dat is zonde. Want je wilt natuurlijk dat je tekst in één keer wordt gelezen. Bij voorkeur van de eerste tot de laatste letter. Zodat de lezer nog maar één ding denkt: ‘Cv uploaden. En wel direct!’

Bekijk je vacatureteksten eens kritisch

Leid je potentiële kandidaat.

Het is jouw taak de lezer naar het einde van de tekst te helpen. Een simpele truc: je eigen tekst een paar keer aan jezelf voorlezen. Dan ontdek je vanzelf waar het niet lekker loopt. Waar de opstoppingen zitten. Of de zinnen niet veel te langdradig zijn. Of de energie wel goed is.

Schrijf een wervende tekst.

Heb je ontdekt waar de tekst niet lekker loopt? Waar het echt stoffig wordt? Pak ‘m op, pas die punten aan en lees elke zin die je opschrijft steeds opnieuw voor. Kost je vaak maar een paar minuutjes en misschien een rare blik van je collega. Laat ze maar glimlachen. Want jij wilt maar één ding: een vacature die lekker weg leest. En dat begint met de tekst aan jezelf voor te lezen.

Back To Top